Главная > Новости > “Свисток по-українськи”. Суддівський аналіз матча “Дніпро” – “Зоря”

“Свисток по-українськи”. Суддівський аналіз матча “Дніпро” – “Зоря”

30 июля 2013

ШвецовНа думку експертів www.ua-football.com, колишніх арбітрів ФІФА Мирослава Ступара і Сергія Шебека, грубі помилки українських арбітрів у матчах української Прем’єр-ліги не дивують вже нікого. Третій тур винятком не став.

«Дніпро» — «Зоря» — 1:3. Суддя – Віктор Швецов (Одеса)

14-та хвилина. Лівий оборонець «Зорі» Нікола Іґнатьєвіч виконав від бічної лінії зрячу передачу на хід Джабі Ліпартії. Грузин миттю запустив у прорив Дмитра Хомченовського. Та атаку гостей, вважаючи, що Ліпартія перебував у положенні поза грою, зірвав асистент арбітра.

Мирослав Ступар: Не дивлячись на те, що на матчі працювали досвідчені асистенти, помилок їм уникнути не вдалося. Найпомітніша – ця, що сталася на 14-й хвилині. Головне, що в подальшому, в ключових моментах лайнсмени діяли правильно. Від помилок не застрахований ніхто. Банальний людський фактор.

Сергій Шебек: Київський асистент Євген Халамендик помилився. Цією похибкою лайнсмен зірвав перспективну атаку «Зорі».

56-та хвилина. Отримавши м’яч на своєму лівому фланзі, Дмитро Хомченовський викотив м’яч на лінію штрафного майданчика, під удар Микиті Каменюці. Капітан «Зорі» вдарив низом у дальній від себе кут, а в межах воротарського майданчика політ м’яча трохи підкоригував Ігор Чайковський. Врешті, «куля» влетіла в «шістку» й «чорно-білі» вдруге в матчі вийшли вперед. Та чи не перебував Чайковський в офсайді?

Мирослав Ступар: Коли переглядати епізод у динаміці, видається, що Чайковський потрапив у положення поза грою. Стоп-кадр демонструє, що обидва атакувальні гравці знаходяться на одній лінії з передостаннім оборонцем «Дніпра». Відповідно, бригада арбітрів розібралася в ситуації правильно.

Сергій Шебек: Коли Каменюка бив по воротах і Чайковський перед воротарем тягнувся до м’яча, візуально виникло враження, немов луганчанин перебуває в положенні поза грою і тим самим дизорієнтує Дениса Бойка. Але прискіпливий перегляд епізоду переконує, що Чайковський знаходився з передостаннім гравцем команди, яка захищалася, на одній лінії. Торкнувся Ігор до м’яча чи ні, але асистент Ігор Бицкало з Одеси розібрався в цій непростій ситуації гарно.

66-та хвилина. Дніпрянин Матеус виконав передачу зліва і м’яч, зрикошетивши від Ніколи Іґнатьєвіча, потрапив до Євгена Селезньова. Нападник, прийнявши м’яч, відразу під опікою Ігоря Чайковського зробив передачу на Романа Зозулю. Роман розвернувся і вразив ворота Віталія Постранського. Втім, голу арбітр не зарахував, зафіксувавши офсайд.

Мирослав Ступар: В окремих телепередачах експерти називали положення Зозулі правильним й відповідно натякали на суддівську помилку. І справді, Роман в офсайді не перебував. Але як же Селезньов, який до удару партнера за командою забіг у положення поза грою і дезорієнтував голкіпера? Прапорець асистент підняв правильно. Якщо Халамендик зафіксував положення поза грою саме в Селезньова, то він молодець.

Сергій Шебек: Цей момент розділив би на дві фази. При цьому телекартинка не дає нам відповіді, на якій саме фазі асистент арбітра Халамендик положення поза грою зафіксував. Перша частина епізоду – Селезньов віддає передачу Зозулі. Роман знаходився рівно на одній лінії з передостаннім оборонцем «Зорі». Тобто, положення дніпрянина правильне. Не можу стверджувати напевне, але мені здалося, що якраз на Зозулю Халамендик підняв прапорець. Якщо це так, то він помилився. Зрештою, розвиток епізоду все ж виправдав рішення лайнсмена. У другій фазі, Зозуля, розвернувшись, забив м’яч у ворота, але в цю мить Селезньов забіг у воротарський майданчик і заважав Постранському зреагувати на удар. Стрибком Євген відволікав увагу Віталія. Це – положення поза грою. Інша річ, що саме зафіксував Халамендик.




Комментирование отключено.



Луганский рейтинг Rambler's Top100 Украина онлайн